Skoda - światła do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 05c11172
    Classic
    • 2010
    • 18

Zamieszczone przez Cosmomax
    Ile kilometrów zrobiłeś w tym czasie?
    Około 5tyś
    Od max. do min. to ok 0,5l, a więc przy standardowych wymianach oleju co 15 000km, daje nam jakieś 1,5l. Jak na mój gust za dużo.
  • bzik13
    Rider
    • 2009
    • 514

Wszystkie światła, w które wyposażane są modele Skody, spełniają wymogi przepisów europejskich dotyczących świateł dziennych. Wykładnia prawna potwierdza, że ich używanie jest zgodne również z polskim kodeksem drogowym.
    Przepisy te, które obowiązują już od kilku miesięcy, dopuszczają również stosowanie świateł narożnych (doświetlających zakręty).

Samochody Skody charakteryzują przemyślane rozwiązania. Dotyczy to również systemów oświetleniowych. Gdy włączone są światła mijania, moc pobierana na oświetlenie zewnętrzne samochodu i podświetlenie włączników i wskaźników sięga około 200 W. W momencie, gdy włączone są specjalne światła do jazdy dziennej, samochód pobiera ponad 5 razy mniejszą moc (zaledwie około 40 W).

W Octavii, Superbie i Yeti światła do jazdy dziennej są wyposażeniem standardowym we wszystkich wersjach.

W Skodzie Superb i Skodzie Octavia (w zależności od wersji wyposażenia) znajdują się one w reflektorach głównych lub w reflektorze przeciwmgielnym, gdzie umieszczana jest dodatkowa żarówka (dotyczy to wersji z reflektorami przeciwmgielnymi). W najnowszym modelu marki (Yeti) żarówki świateł do jazdy dziennej znajdują się w okrągłych tubach, razem z reflektorami przeciwmgielnymi z przodu.

„Główną zaletą tych świateł jest oszczędność energii. Co więcej, nie palą się światła mijania, ani światła pozycyjne z tyłu. Samochód jest bardziej ekologiczny (niższe zużycie paliwa oznacza niższą emisję CO2), lepiej widoczny na drodze i wygodny; nie trzeba pamiętać o włączeniu i wyłączeniu świateł, zapalają się one automatycznie po uruchomieniu i wyłączeniu zapłonu - mówi Michał Brzeziński, specjalista ds. produktu Skoda Auto Polska.

Fabia i Roomster nie są wyposażone w światła do jazdy dziennej, jednak mają specjalny przycisk, który automatycznie włącza światła po uruchomieniu silnika i wyłącza po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

źródło: samar
    Mój liftback scout

Komentarz

• Maciek_H
      Rider
      • 2006
      • 320

Szkoda, że akurat w Scoucie nie ma świateł do jazdy dziennej. Nawet przy nowym sterowniku nie da się użyć w tym celu p.mgłowych.
      Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
      ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
      http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Maciek_H, Nie da sie zaznaczyc p.h jako dzienne?? Ja to nawet mam w jednym z pierwszych sterownikow w OII :|
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Maciek_H
          Rider
          • 2006
          • 320

Zamieszczone przez Maicroft
          Maciek_H, Nie da sie zaznaczyc p.h jako dzienne?? Ja to nawet mam w jednym z pierwszych sterownikow w OII :|
          To była pierwsza rzecz jaką chciałem uruchomić po odbiorze auta. Niestety mam sterwonik centralnej elektryki (z resztą jak chyba wszystkie O2 FL i Superb) 1K0 937 087 D. Wiele bitów jest jeszcze bez opisu. Czekam na kolejną wersję VCDS to może coś będzie nowego w etykietach.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Wgrywales etykiety z 9 do 8 ??
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Maciek_H
              Rider
              • 2006
              • 320

Wgrywales etykiety z 9 do 8 ??
              Tak, no zawsze mam najnowsze. Tylko ostatnio coś poszło nie tak i kabelek mi przestał działać. Normalnie się instaluje najnowszą wersję, najlepiej na innym komputrze i kopiuje tylko folder LABELS. Ja z braku czasu zainstalowałem sobie na tym samym i sie interfejs przekodował. Musze oddać do naprawy.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

No niestety, kabla nie mozna wsadzac Juz tez to mialem.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Tomasz_WS
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 170

ale w O2 po FL są te światła montowane? w starszych nie ma?
                  Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

W starszych byly tylko zwykle halogeny, ale mozna je bylo ustawic jako swiatla do jazdy dziennej, chociaz podobno nielegalnie, tak samo jak system amerykanski swiatel dziennych. Teraz w OIIFL sa osobne zarowki do halogenow, a osobne do dziennych, oprocz Scouta, bo w RS-ie sa dzienne, ale wykonane juz na LED-ach
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• dawid_tdi
                      Classic
                      • 2009
                      • 18

Witam
                      Może mi ktoś powiedzieć jaki to rodzaj " żarówki " te swiatła dzienne w octavii FL ?

Pozdrawiam

Komentarz

• Kristofokles
                        Drive
                        • 2010
                        • 92

Witam moi drodzy Forumowicze. Kupiłem miesiąc temu OIIFL kombi wersję mint. Auto jest z kwietnia 2009. Zauważyłem, że jak przełączam światła na "0" to palą się przednie mijania i tylne pozycyjne bez oświetlenia wskaźników czyli tzw. światła dzienne. Pojechałem do ASO aby wyłączyli mi tylne i oświetlenie tablicy i bez problemu mi to zrobili.

Komentarz

• daszek
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 239
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Kristofokles
                          Pojechałem do ASO aby wyłączyli mi tylne i oświetlenie tablicy i bez problemu mi to zrobili.
                          Do dyrektywy dostosowaliśmy się później, skoda miała to już obcykane wcześniej.

Zamieszczone przez dawid_tdi
                          Może mi ktoś powiedzieć jaki to rodzaj " żarówki " te swiatła dzienne w octavii FL
                          Z tego co pamiętam 20w zgodnie z instrukcją (czy kształt udziwniony, tego nie wiem).
                          zdroofko
                          daszek
                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Deo
                            RS
                            • 2009
                            • 1729
                            • Volkswagen
                            • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Jesteście mi wstanie powiedzieć czy możliwa jest wymiana modułu 1K0 937 085 D na 1K0 937 087 A, E lub G? Domyślnie jest montowany 1K0 937 087 D, ale tego niestety nie ma dostępnego.
                            Chciałbym dołożyć przeciwmgielne a obecny moduł na to nie pozwala :?
                            Pozdrawiam,
                            Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                            Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

Deo, jak masz minta, to nie bierz przypadkiem z końcówką D, bo nie będzie chodził centralny z tyłu (nie ma pinów w module do tego).
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• dml
                                Drive
                                • 2011
                                • 83
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

...
                                Teraz w OIIFL sa osobne zarowki do halogenow, a osobne do dziennych, oprocz Scouta, bo w RS-ie sa dzienne, ale wykonane juz na LED-ach
                                No właśnie. Niestety w moim Scoucie odebranym 3dni temu nie ma świateł do jazdy dziennej.
                                Fabrycznie światła mijania zapalają się jako światła do jazdy dziennej.
                                W serwisie powiedzieli, że ewentualnie VAGiem mogą przestawić tak aby światła postojowe zapalały się jako te do jazdy dziennej, ale światła postojowe nie spełniają wymogów przepisów polskich

Koszt: ~500zł za ksenony za 5lat
                                2.0 TDI CFHC

Komentarz

• rowerek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 449

Zamieszczone przez dml
                                  No właśnie. Niestety w moim Scoucie odebranym 3dni temu nie ma świateł do jazdy dziennej.
                                  Nie wiem kiedy zamawiałeś auto ale od tego roku można do Scouta za 350zł zamówić światła do jazdy dziennej LED. Znajdują się w miejscu przeciwmgielnych (wyglądają identycznie jak w Fabii RS).
                                  Tak na marginesie, wie ktoś może czy te LEDy zastępują przeciwmgielne (tzn. mają dwa stopnie świecenia czy coś w tym stylu?) czy trzeba się zdecydować: albo przeciwmgielne albo dzienne LEDy?

Komentarz

Pracuję...